Sylvia

Alla inlägg under mars 2015

Av Sylvia - 23 mars 2015 09:59

Idag är det en vecka sedan jag fick ta bort min högra äggledare och äggstock genom en bukoperation. I samband med den operationen kunde då läkaren konstatera det man misstänkte dvs att jag lider av den kroniska sjukdomen Endometrios.


Endometrios drabbar 10-15% av alla fertila kvinnor och är trots detta en väldigt okänd sjukdom. I Sverige innebär det att ca 200 000 kvinnor lider av denna sjukdommen, varav minst 10% är tonåringar. I genomsnitt tar det 7-8 år att komma fram till rätt diagnos. Detta vill jag hjälpa till att påskynda genom att sprida kunskap om Endometrios. Många söker hjälp för problem med magen gång på gång utan att få rätt hjälp. Som tonåring är det kanske ännu svårarare att stå på sig och fortsätta kräva utredning.


Jag hade själv väldiga problem med kraftiga blödningar och smärtor vid menstruation som tonåring. Orolig mage och buksmärtor. Fick stanna hemma från skolan och var sängliggande många gånger. Som 16-åring tog mamma mig till gynokologen och jag fick p-piller. Det hjälpte mig! Jag har fram till för 5 år sedan levt normalt med vanliga menssmärtor.


Problemen började 2010 när jag fick högt blodtryck pga inre stress, orsakat av olika händelser som pågick i mitt liv just där och då, och inte längre fick äta p-piller. Jag härdade ut ett år i taget och fick prova olika preventivmedel. Minipiller, kopparspiral och hormonspiral men inget hjälpte mot smärtor och blödningar. Samtidigt svullnade magen upp när jag åt och led av magkatarr och smärtor upp i ryggen. Jag levde i tron om att det var så här det skulle vara nu när jag inte kunde äta p-piller och att det inte vara något att göra åt det. Tillsist sökte jag hjälp hos min vårdcentral där de skickade mig på röntgen. Ingenting var fel på min magsäck, tarmar, njurar, ingen gallsten eller njursten, men de såg att jag hade två cystor på mina äggledare. I väntan på remiss till en gynokolog (den jag brukade gå till var omöjlig att få tag på) som min husläkare rekommenderade fick jag akut ont och åkte till gynakuten.


    Jag fick träffa en något stressad, men fantastisk barnmorska (i min ålder, kanske yngre) som sprang mellan gynakuten och förlossningen. Efter en ultraljudsundersökning och efter att hört mig berätta kort om mina symptom, direkt sa att hon trodde jag hade Endometrios. Ett ord och en sjukdom jag aldrig hört om tidigare. Efter en kvarts undersökning och samtal åkte jag hem med en väntan på operation. En månad efter det besöket opererades jag och fick min diagnos.


Vad är då Endometrios?


"Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. Med tiden kapslas endometrioscellerna in av kroppens försvarsmekanismer och det bildas endometrioshärdar eller cystor.

De vanligaste platserna där endometrios hittas är äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, området mellan livmoder och ändtarm (sk uterosacralligamenten), urinblåsa, bukhinna och tarmar. I sällsynta fall kan endometrios även hittas till exempel i lungorna. Det är vanligt att personen sökt hjälp hos flera olika läkare innan man får hjälp. Många kvinnor har felaktigt fått en eller båda diagnoserna urinvägsinfektion (UVI) eller känslig tarm (IBS). Vi som kan sjukdomen vet att det är vanligt med symptom som påminner om UVI och IBS när man har endometrios. Om endometrios upptäcks tidigt så kan de som drabbats snabbare få rätt hjälp vilket spar lidande och kanske också ger sjukdomen ett lindrigare förlopp."


Jag hade i väldigt många år (från jag var typ 20 år tills jag fick Oliver vid 29 års ålder) stora problem med återkommande urinvägsinfektioner (för det var det man trodde) och fick tillsist gå och skölja urinblåsan med silverkloridlösning i omgångar för att minska ärbildningen.


"En del kvinnor med endometrios har svårt att bli gravida. Med hjälp av till exempel in vitro fertilisering (IVF) får de flesta kvinnor med endometrios ändå de barn de önskar, och många blir gravida på egen hand." 


Jag hade problem med att behålla fostret när jag blev gravid första gångerna vilket resulterade i två missfall innan vi fick våra älskade pågar. En slump eller var det pga min sjukdom?


"Endometrios måste ha östrogen för att kunna växa och genom att minska eller ta bort östrogen i kroppen kan endometriosen lugnas ned. Detta kan ske med hjälp av olika hormonbehandlingar som alla innebär att menstruationsblödningarna helt upphör och att man inte har ägglossning. De vanligaste formerna av hormonbehandlingar är vanliga p-piller som tas utan uppehåll (det vill säga: man har inga blödningar) eller olika typer av progesteroner (det vill säga: gulkroppshormon; kallat gestagen i p-piller). En annan typ av hormonbehandling sker med så kallade GnRH-analoger som leder till ett konstgjort klimakterium vilket ibland kan ha god effekt."


"Om symtomen inte blir hanterbara med ovanstående behandlingar kan en operation bli nödvändig. Man går då in i buken, ofta genom en titthålsoperation (så kallad laparoskopi), för att kirurgiskt rensa undan endometrios med mera. Att kirurgiskt avlägsna endometrios löser dock sällan problemen på sikt. Ibland kan det bli aktuellt att ta bort äggstockar och livmoder (en så kallad hysterektomi) men det är ingen förstahandsåtgärd, allra helst då man är ung. En hysterektomi ger förbättring eller besvärsfrihet hos ungefär 80%; var femte kvinna blir inte bättre och i värsta fall sämre."



  Min högra äggledare och äggstock är nu borta. Där hade jag också en stor s.k chokladcysta som de tog bort. På min andra sida kunde läkaren konstatera att det fanns Endometrios men ingen cysta.     


Än finns det inget botemedel mot Endometrios. Men ju fortare man får diagnos desto snabbar kan man få hjälp för smärtan och hindra sjukdomen att sprida sig till övriga organ.


Informationen ovan är hämtad från Endometrios Föreningens hemsida. Vill ni läsa mer kan ni klicka här.


Tack för ordet :)


Kram Sylvia







Av Sylvia - 22 mars 2015 17:15

...och jag missade hela festen!

Klockan sju i morse körde Jonas och Melvin till Landskrona för slutspel i vintercupen. Jag vinkade av dem sittandes i soffan med en kudde för magen (dämpar smärtan i magen när jag hostar) och en kopp te med ingefära och honung och önskade att jag kunnat följa med. Morgonen är värst! Innan värktabletterna börjat kicka in och hostan lagt sig. Har åkt på någon förkylning med nästäppa nu också. Kanske en bidragande orsak till att jag hostar och är så himla, himla trött? Lyckades somna om efter att de åkt och vaknade halv tio. Det behövde jag! Har inte sovit bra på flera nätter och på dagarna kan jag inte sova.

Melvin och Fortuna P05 vann sin första match mot Svalöv (4-1) och gick vidare till final mot Lödde och vann den också (3-1) och därmed hela vintercupen :)

Tjohooooo.....




GRATTIS FORTUNA FF P05!

Där kunde ju dagens fotbollspelande ha slutat men åh nej! HIF hade bjudit in till träningsmatch så Melvin fortsatte dit och Jonas kom hem, åt lunch och drog vidare till Olivers match hemma på KG mot Wormo. Vinst även där (7-1). Så jädrans gött!

Vilken fotbollshelg!! Totalt 5 matcher för Melvin och en för Oliver.


Jaha...och vad har jag gjort då? INGENTING! Tittat på TV, surfat på nätet, gått runt lite (måste röra på mig ju), avanserade lite och gick ut i trädgården för att få lite luft. Duschat och klätt på mig själv, fixar dock inte strumporna ännu. Framsteg! Alltså jag suger verkligen på att inte kunna röra mig fritt och inte kunna göra något. Jag hade så gärna varit med på fotbollen idag :(


Ha en skön söndagkväll nu och glöm för allt i världen inte att det är en superviktig match ikväll på TV (el Clasico)! Länge leve fotbollen ;)

Av Sylvia - 21 mars 2015 16:27

Almanackan säger att det är lördag men för mig känns det som en låååång ensaaaam måndag!

Vaknade klockan sex av att Wilma jamade. Har sovit bättre inatt, mycket på grund av att jag nu kan ligga lite mer på sidan. Halsen var helt ingenslemmad och jag fick värsta hostattacken när jag vaknade. Det gjorde så ont. Fick lite panik och tårarna rann. Fan och åter fan! Igen bra början på dagen och inget värkstillande i kroppen. Tog ett par timmar att komma ifas och ett samtal med lasarettets rådgivning.

Jonas och Melvin körde till Höllviken klockan nio imorse. Fortunas P04 behövde förstärkning i mål under Skåne VM finalmatcher och Melvin blev rekommenderad av sin egen tränare. Superkul, supernervöst och enormt pirrigt. Melvin har enorm bollkänsla, spelar fint, säkert och är lugn MEN detta pirrade i hans lille mage också. Min älskade påg!


Jag kunde inte följa med utan har fått följa matcherna via sms från J. Detta var fullt tillräckligt och jag hade aldrig pallat det live i mitt tillstånd!

Istället har jag suttit framför TV:n, gått tjugo varv runt köksbordet, tittat ut på det tråkiga vädret. Försökt hitta något att äta i ett annars gapande tomt kylskåp. Oliver fick i sig en lätt lunch som vi bara värmde och jag gjorde en banankaka i micron till mig själv. Orken och kraften finns inte till mer. Tyvärr visas det en massa matprogram på TV:n och min mage kurrar. Har inte ens en Cola Zero :(




En massa tidningar har jag iallafall. Fick ännu fler igår av Jenny :)

Får nog börja skriva en shoppinglista...hihi!!


Väskor kan man inte få för många! Vårnyhet från Ceannis. Lite nytt smink i vårens färger. Matta läppfärger ska det vara tydligen. En planteringsstege till trädgården från Classe (Clas Ohlson), den gillar jag!


Behöver uppdatera våra filtar i soffan. De används flitigt hemma hos oss och börjar bli noppiga och trista. Chilli har fina. Blev sugen på saftkaraffen med kran. Den rymmer 8 L och är ju perfekt till sommaren i trädgården till mina törstiga fotbollskillar och deras kompisar.


Inredning i massor för inom- och utomhus. Och ja...man vill ha ALLT! Så enkelt är det bara. Uterum, växthus, attefallshus och orangerier. Alternativen är många i dessa tidningar och vad det svider i hjärtat för att jag vill såååå gärna ha ett!




Melvin ringde precis, glad och lättad. De vann sista matchen (om 3:e pris) med 7-0 och Melvin höll alltså nollan. Det var så skönt att höra för den första matchen förlorade dem med 3-2 och Melvin hade varit låg efteråt. Inte lätt att stå målis för ett av Skånes bästa 04:or (Melvin är 05:a) och möta ett motstånd på den nivån.
Ska bli skönt att få hem honom igen min goa påg! Längtar efter att få krama om honom.

Kram till er och trevlig lördag!

Av Sylvia - 20 mars 2015 16:24

....tjohooo, det är fredag! Jag kan ju låta hur pigg och glad som helst i mitt "tjohooo" men oj vad jag inte passar till att vara ynklig och not fit for fight!

Har aldrig blivit opererad på detta vis tidigare och det gör inte bara ont utan det "söker" mig lite. Det är bara fem dagar sedan operationen och jag försöker fortfarande vänja mig vid tanken. Att inte få bära något tyngre än ett mjölkpaket, inte kunna böja sig ner ens för att byta vatten till Chilla och Wilma eller att ta på mig strumpor känns inte som jag. Jag skulle ju fixa i trädgården i helgen hade jag tänkt. Plantera lite påskblommor. Nu ska ju vädret bli sämre igen så det kanske kan kvitta med trädgårdspynt, men jag känner mig låst. Jag vill gå en lång runda med Chilla men jag kan inte rasta henne alls just nu ifall hon skulle rycka i kopplet.

De få timmar jag sov inatt drömde jag om tillträden, mail, banker och tidningsannonser i lokaltidningen. Saknar mitt jobb!


Igår hade jag så ont i kroppen. Det var som en enorm träningsvärk i rygg, höft och mage, samt ont av själva operationen. Dessutom är jag hes och slemmig i halsen eftersom jag hade en slang i halsen medan jag var sövd. Jag fick inte andas själv under operationen. Tydligen är det så när det gäller bukoperation. Men slangen har retat halsen och när jag hostar känns det som om magen ska öppna sig :( Är livrädd för det!

Sov nästan inget natten till igår heller så igår var det mest bara SKIT på alla vis :(

Idag så känns det pytte, pyttelite bättre. Kanske blir det bättre och bättre nu för varje dag. Jo, men så är det! Nu vänder det! Jonas har jobbat idag (han var hemma och hjälpte mig igår). Pappa kom vid lunch och rastade Chilla och höll mig sällskap i några timmar. Fick uppmuntrande post i brevlådan från min kusin Gith och fina vännen Annelie. Love you! Tack och värsta blöta pussen till er...
Tack alla som uppmuntrat mig på FB och IG.


Jag missade min vägningsdag i måndags och trots att min mage känns gravidsvullen så ville jag tjuvväga mig idag. Aptiten har inte varit på topp men man vet ju inte hur kroppen påverkas av all medicin och svullnad. Men jag tänker absolut inte låta denna operationen störa min hitintills fina viktnedgång. Så inget tröstätande här inte! Min våg är kanske inte så bra jämfört med Viktväktarnas men minus 1 kg visade den iallafall! Känns hoppfullt.



Fler än vi människor som njuter av vårens värmande strålar :)

Kram & trevlig helg!

Av Sylvia - 18 mars 2015 12:13

Det är onsdag redan och lillelördag! Själv börjar jag piggna till något efter dessa två dagar som inte varit så roliga.

Bloggar från mitt rum på lasarettet på våning 2.



Operationen i måndags började som planerat med en titthålsoperation men det visade sig att cystan hade växt sig fast så kraftigt i både äggledare och livmoderväggen. De fick snitta mig och skala ut möget vilket resulterade i en mer komplicerad operation och mer smärtsamt uppvaknande. Mitt blodtryck ville inte heller gå upp som det borde efter operationen så jag kom upp på sal igen först på måndagskvällen. Det är nu konstaterat med all sannolikhet att jag har endometrios.

Det blev en jobbig natt då de sprutat in gas i magen för att trycka undan tarmarna inför titthålsoperationen och även om de fått ut det mesta fans det gas kvar i magen. Ni fattar inte hur smärtsamt det var när tarmarna jobbade på och tryckte mot det öppna såret som blivit efter cystan. Jag tappade andan av smärta! Inte ens morfin hjälpte :(
Först igår eftermiddag lugnade det sig och tack gode Gud för det.


Nu återstår bara det jobbiga att ta sig i och ur sängen varje gång jag måste på toaletten, vilket är projekt bara det. Hua...

Fräsch som en nyponros känner jag mig i mina sexiga lårlånga strumpor, nattsärken och för att inte tala om nättrosorna! My god!

Men i eftermiddag släpper de hem mig igen. Jag får inte lyfta tyngre saker än ett mjölkpaket de närmaste två veckorna och jag går som en 80-årig kutryggig dam. Men det finns hopp!

Vad det gäller Endometrios så är det en kronisk sjukdom och läkaren såg redan nu att det fanns på min andra äggledare också. Men om man vet om att man har sjukdomen kan man behandla den någorlunda med hormoner. Sista utvägen är att operera bort hela livmodern och där är jag inte än.

Kram och tack för alla krya-på-dig hälsningar.

Av Sylvia - 15 mars 2015 20:18

Så sitter vi här på söndagskvällen och undrar var helgen tog vägen! I vanlig ordning går tiden så himla snabbt.

Igår firade vi kusin Oskars 11-årsdag i Halmstad. Dessutom var det ju melodifestivalfinal som vi såklart inte ville missa. Till detta en massa god mat, tårta och godis!


Idag har vi varit på Väla och köpt skor till Melvin och ätit lunch på Mc D.


I eftermiddags spelade Melvin och Fortuna P05 kvartsfinal i vintercupen mot Ängelholm hemma på KG. Vi fick uppleva kanonspel, spänning, iskall Rydebäcksvind och vinst till Fortuna (6-4).


För övrigt har vi tvättat typ hundra maskiner tvätt och försökt röja undan eftersom vi inte vet riktigt hur kommande vecka blir. För imorgon är det ju dags för min operation. Jag är inställd på titthålsoperation och några dagars vila. Värsta senariot ett buksnitt och 14 dagars sjukskrivning. Bara att hålla tummarna för att det blir det lindrigaste möjligt.


Smider lite planer.... :)


Fortsatt skön söndagskväll!

Av Sylvia - 13 mars 2015 20:20

Härliga fredag du är här!


Min nya blus åkte på idag. Nu känns det roligt att klä sig fint igen och inte behöva dölja sig under stora koftor.

Det kändes lite trist att lämna jobb eftersom jag inte kommer på måndag. Men läget är under kontroll och går det som tänkt på måndag blir det förhoppningsvis bara någon dag för återhämtning.


Min ludna prinsessa och jag körde inom hundhägnet vid Heden när vi körde hem från jobb.


Till en början var vi ensamma men sen kom en söt liten mops vid namn Selma som ville vara med. Gud så kul de hade! Man blir helt lycklig av titta på :)



Melvin har sovis hos Melker. Oliver och Jonas ville ha pizza och jag gjorde quesadillas med skinka och ost till mig. Fredagsgott!

Nu blir det Let's dance!
Helgen har börjat :)

Av Sylvia - 12 mars 2015 19:48

Alltså...idag känns det mycket bättre! Tack för det pepp jag fick av er igår :)


Läkarbesöket imorse gick bra. Fick instruktioner inför måndag och sedan fick jag träffa läkaren som ska utföra operationen. Hon gjorde en ultraljudsundersökning och konstaterade att det ser ut som Endometrios. Hon undrade hur jag ställde mig till att ta bort den angripna äggledaren vilket hon rekommenderade och ja..vad ska jag säga? Just do it känner jag! Här blir det inte fler barn ändå. Så nu är det bara att infinna sig på måndag morgon.

Vårkänslorna bubblar lite varstans nu. I affärerna säljer man penséer och påskris, på gatorna i stan åker en och annan skateboardåkare och tonåringarna har redan börjat med sommargarderoben känns det som. Ja....till och med Oliver nämnde shorts tidigare i veckan!!

Jag hämtade min vårjacka på posten igår (beställde den för en månad sedan) och idag åkte den på. Trots den krispiga morgonen med frost på gräset så börjar man känna solens värmande strålar. Ljuvligt!



Jag har inte handlat mycket kläder på senaste tiden eftersom jag vill vänta tills jag nått mitt viktmål. Men något liiiite kan ju vara kul. Jag gick in på Style & Living efter jobb. De har både billigare och dyrare märken samt en del inredning. Jag hade sett en snygg blus på en skyltdocka i fönstret häromdagen så jag var nyfiken på priset. Blev glatt överraskad när den bara kostade 399:-. Så den köpte jag till mig själv som lite "operationspepp". Dessutom hade jag ett besök hos bästa frissan idag, Cecilia på Rakt Av. Klippte lite mer än vanligt vilket kändes väldigt skönt. Blev jättenöjd!

Nu myser jag med mina små "grabs". Oliver har haft sitt SO-prov och kände sig nöjd och Melvin kom hem med alla rätt på sitt engelska glosförhör och sken som solen. Han har tyckt engelska känts svårt men nu tror jag det har släppt. Helgen är snart här och idag tog jag blandfärs till lasagnen och alla åt bra. Alltså...idag har allt varit helt ok igen!

Kram & pöss

Presentation


Så kul att just Du tittar in här hos mig! Här kan du läsa om mig, mina älskade pojkar och allt som händer i vår lilla familj. Ett och ett annat inlägg lär handla om inredning då detta ligger mig varmt om hjärtat. Håll tillgodo...

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

F R Å G E S T U N D

1 besvarad fråga

Ovido - Quiz & Flashcards